BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

welcome to my blog

Isnin, 20 Mei 2013

Khasiat Buah Kurma












Buah kurma  atau dalam bahasa Arabnya tamar tergolong dalam keluarga  phoenix. Sekumpulan jenis plam seperti kelapa sawit  sementara buahnya bertangkai  seperti buah pinang. Kurma mengandung khasiat yang tinggi seperti kismis dan apricot kering.  Antaranya kurma kaya dengan protein,serat gula,vitamin A dan C serta zat mineral atau galian seperti besi,kalsium,sodium  dan potasium.

Berdasarkan sabda Rasulullah s.a.w yang lain maksudnya:”Rumah yang tiada kurma seperti rumah yang tidak mempunyai  makanan.” Kurma diangkat tinggi oleh Rasulullah kerana mempunyai  nilai kandungan makanan yang tinggi.

Kurma adalah makanan utama  Baginda Rasulullah s.a.w . Diriwayatkan daripada Abdullah bin Jaafar katanya:”Aku melihat Rasulullah s.a.w  memakan buah-buahan dengan kurma masak.”

Rasulullah s.a.w telah menyebut tentang khasiat sejenis kurma yang diriwayatkan oleh Iman Bukhari yang bermaksud:”Diceritakan oleh Jumaah bin Abdullah yang disampaikan oleh Marwan yang mendapat berita daripada Ibnu Hashim bahawa Amir bin Saad mendengar bapanya meriwayatkan Rasulullah s.a.w bersabda: “Sesiapa yang memakan 7 biji tamar ‘Ajwah’ dia akan terkawal daripada kejutan syaitan dan sihir pada hari itu.”

Terdapat juga di dalam Al-Quran ayat yang menyatakan tentang kelebihan buah kurma ini,yang dialami oleh  Sayydatuna Maryam ketika beliau mengandung Nabi Isa  a.s sebagaimana tersebut di dalam suruh Maryam ayat 25:

Tafsirnya:”Dan goncangkan batang kurma itu kepadanya nanti ia gugurkan atasmu kurma yang masak.”

Ayat diatas menjelaskan tentang khasiat buah kurma kepada kaum wanita yang sedang dalam nifas,bila mana Allah memerintahkan Maryam memakannya sedang beliau dalam keadaan lemah selepas bersalin.
Rasulullah juga pernah bersabda mengenai hal ini,sabdanya:” Beri makan buah tamar kepada isteri-isteri kamu yang hamil dan barang siap yang memakan buah tamar tersebut semasa hamilnya, maka anak yang akan lahir itu akan menjadi seorang anak yang penyabar dan bersopan-santun, kerana makanan Siti Maryam ketika melahirkan Nabi Isa a.s adalah buah tamar.

Penemuan kajian sains tentang khasiat buah kurma yang kaya dengan unsure zat besi dan kalsium telah membuktikan bahawa perubatan cara Islam yang terkandung di dalam Al-Quran dan hadis Rasulullah s.a.w bukanlah jenis perubatan yang semata-mata sesuai dengan keadaan iklim masyarakat Arab sahaja atau sudah ketinggalan zaman,tetapi ia adalah perubatan yang diiktiraf oleh dunia antarabangsa. Malah ia lebih baik daripada ubat-ubatan moden yang menggunakan berbagai campuran dadah yang boleh mengakibatkan kesan sampingan yang lain.

Unsur zat besi dan kalsium yang terdapat di dalam buah kurma adalah unsure yang paling tinggi bagi membentuk susu ibu. Bagi ibu-ibu yang mempunyai masalah kekurangan susu, maka dengan memakannya dapat menggalakkan pertambahan kandungan susu. Ianya juga berperanan dalam pertumbuhan kanak-kanak dan pembentukan darah dan sumsum tulang. Antara kajian lain yang dijalankan membuktikan bahawa kurma antara makanan yang paling pantas diproses sebagai  bekalan tenaga. Kurma tersebut akan segera dibakar dan aia akan disalurkan ke bahagia anggota lain dan otak.

Kandungan protein di dalam kurma lebih kurang 1.8 hingga 2.0 per seratus,serat 2.0 hingga 4.0 per seratus dimana kandungan gulanya 50 hingga 57 peratus glukosa. Ini menunjukkan kandungan gula didalamnya telah ditukar . Bermakna apabila kita memakan kurma, tenaga yang diserap tubuh adalah serta-merta. Sebaliknya gula di dalam kebanyakan buah-buahan dikenali sebagai fratosa dan gula tebu atau gula pasir yang biasa mengandungi sukrosa tidak boleh menyerap terus dalam tubuh. Ia terpaksa dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum bertukar menjadi glukosa lalu diserap tubuh sebagai tenaga.

Kita makan kurma tanpa buang kulitnya yang mengandungi serat. Amat baik untuk mencegah brah usu besar kerana ia melawaskan. Sememtara kandungan vitamin A dan C amat  tinggi pada peringkat khalal atau rotab dan menurun sedikit pada peringkat tamar. Selain itu ia mengandungi zat galian dan yang paling banyak dikenali sebagai potassium. Potasium diperlukan oelh tubuh untuk system saraf kerana kurma adalah sumber mujarab. Memang dalam susu,yogurt dan makanan laut juga mengandungi potassium tetapi jumlahnya sedikit.

Dalam bidang perubatan dengan ketiadaan kolesterol.lemak dan gula di dalam kurma, ia amat baik untuk meredakan tekanan darah tinggi. Dalam perubatan homeopati, biji kurma dikisar halus atau dijadikan serbuk seperti the. Direndam dan diminum bagi menyembuhkan pelbagai jenis penyakit. Begitu juga dalam rawatan kaedah Sufism, menjadikan kurma salah satu penawar penyakit.

Disunatkan berbuka dengan kurma kerana orang yang berpuasa tidak makan selama 13 jam. Kurma menyumbang tenaga serta-merta kepada si memakan dan ini memudahkan seseorang beribadat dan menunaikan sembahyang maghrib atau tarawih. Apabila tubuh berasa segar dan bertenaga ia menghalang kita makan berlebihan atau mengikut nafsu. Kadangkala waktu berbuka kita makan terlalu banyak, tetapi masih letih dan tidak bertenaga. Sebabnya makanan yang diambil kebanyakan mengandungi karbohidrat, tanpa tenaga serta-merta menjadi penyebab selesai makan mata pun mengantuk.






0 ulasan: